October 23, 2019

Tıbbıyeli Hikmet Anıtı Savaştepe'ye Dikiliyor

March 3, 2017

Sonunda Tıbbiyeli Hikmet anıtı Savaştepe'de dikiliyor.
Yakın tarihimizde özel bir yere sahip olan ama yeterince bilinmeyen
Sivas Kongresi öğrenci delegesi Askeri Tıbbiye öğrencisi Hikmet'in
memleketi Savaştepe'ye anıtının dikilmesi konusunda Ankara Balıkesirliler Derneği Başkanı Servet CAMGÖZ'ün yıllardır usanmadan gazete yazıları, her 4 Eylül'de, her Tıp Bayramı'nda bıkmadan dikkat çekmeleri, e-postaları nihayet sonucunu gösterdi ve Savaştepe'de bu yıl Tıp Haftasında 11 Mart Cumartesi günü "Tıbbiyeli Hikmet" Anıtı törenle dikiliyor. Bu kararı alanları, emeği geçenleri , yardım edenleri kutluyoruz.

Belki bu tarihi çoğu genç okuyucu bilmeyecektir. Sivas Kongresinin ilk günüdür 4 Eylül. Ve kongrede saltanat ve manda destekçilerinin gölgesinde yüreği bağımsızlık ateşi ile tutuşan bir genç çıktı ortaya.
Tıbbiyeli Hikmet Bey..

1901 yılında Balıkesir´in Savaştepe bucağında (O zamanki adı Giresun - daha eski Kiresun) doğan Hikmet Bey, Posta-Telgraf memurlarından Hakkı Bey´in oğludur. Hikmet Bey, İstanbul´da 1919 yılında Askeri Tıp Okulu´nda okumaktadır.
Okulun öğrencileri Sivas´ta Mustafa Kemal Paşa tarafından vatanın işgalini önlemek için bir kongrenin toplanacağını öğrenirler.
Mustafa Kemal de "Gençlerin de görüşlerini almalıyız" diyerek Sivas´ta toplanacak olan kongreye 3 öğrencinin ( o zaman sadece İstanbul ´da tıp okulu) katılmasını ister. Bunun üzerine 1919 yılında Askeri Tıp Okulu öğrencileri Sivas Kongresi´ne 3 delege göndermek isterler. Üçüncü sınıf öğrencisi Hikmet Bey ve Yusuf Bey (Balkan) delege seçilir ve yol paraları olmadığı için aralarında para toplarlar. Ancak 9,5 lira yani bir kişinin Sivas´a gidebilmesine yetecek miktarda para toplanabilir..
Tıp Öğrencisi Hikmet Bey Sivas Kongresine gönderilir.

Hikmet Beyin Sivas´a Gitmesine Karar Verildi..
Sivas Kongresine katılmak için Hikmet Bey´i Sivas´a uğurladılar. 1919 yılında Askeri Tıp Okulu, askeri-sivil bütün tıp öğrencileri adına Sivas Kongresi´ne katılan Tıp Öğrencisi Hikmet Bey, Sivas Kongresinde ABD veya İngiltere manda ve himaye konusu telaffuz edildiğinde çok şaşırmış ve çok sert bir tepki göstermiştir. (Bazı kaynaklara göre ilk gün ilk oturumlar esnasında, bazı kaynaklara göre 3.gün ) Mustafa Kemal ´in de bulunduğu bir toplantıda tüm delegelere yüksek sesle "Delegesi bulunduğum Türk gençliği beni buraya bağımsızlık yolundaki çalışmalara katılmak üzere gönderdiler. Mandayı kabul edemeyiz. Eğer manda fikrini kabul edecek olanlar varsa bunları şiddetle reddeder ve kınarız.
Eğer manda fikrini kabul ederseniz sizleri hain ilan ederiz " demiş ve akabinde Mustafa Kemal´e dönerek aynı çoşku ve kararlılıkla;
"Paşam siz de manda fikrini kabul ederseniz sizi de reddederiz. Mustafa Kemal´i vatan kurtarıcısı olarak değil vatan batırıcısı olarak adlandırır ve lanetleriz" demiştir.
Herkesin bu kararlı itiraz karşısında şaşkın ve Mustafa Kemal´in tepkisini merak ettiği ortamda Mustafa Kemal Paşa Tıbbiyeli gencin çıkışını çok beğenir, mutlu olmuştur (Bazı kaynaklarda alnından öperek) ve hemen o meşhur cevabı verir:
"Evlat içiniz rahat olsun. Biz azınlıkta kalsak dahi mandayı kabul etmeyeceğiz. Manda da yok, himaye de yok. Parolamız tektir ve değişmez: Ya istiklal ya ölüm.."
(Bazı kaynaklarda) Sonra Tıbbiyeli Hikmet´i alnından öper ve "Gençler, vatanın bütün umut ve geleceği size, genç kuşakların anlayış ve enerjisine bağlanmıştır" der.
Kongrede söylenen bu sözler, daha sonra Ulu Önder´in Büyük Söylev´in sonunda 1927 Ekim ´inde, "... Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur. " olarak tüm gençliğin ülkesini, bayrağını seven özünün bağlılığı, güvencesi için kullanılmıştır.

Etiketler: balıkesir